Na początku czerwca hotel Ostoja Chobienice, jak i same Chobienice stały się areną dla kucharzy z Wielkopolski, którzy 8 czerwca konkurowali ze sobą w Konkursie im. Rafała Jelewskiego. Konkurs miał charakter otwarty, aczkolwiek organizator wyznaczył składniki, z których uczestnicy mieli przygotować autorskie danie, co miało gwarantować równe szanse dla wszystkich. Pośród sześciu zawodników znalazł się Pan Paweł Kubera, którego przygotowana potrawa zyskała największe uznanie w oczach jurorów – był to pstrąg z jesiotrem i szparagami oraz pipetki ze szparagami i musem jabłkowym. Uczestników konkursu oceniano przede wszystkim na podstawie czasu przygotowania potrawy, techniki gotowania, smaku oraz zachowania na stanowisku podczas pracy.
Konkurs im. Rafała Jelewskiego
Do udziału w konkursie mógł się zgłosić każdy. Rodzaj oraz ilość składników, które miały zostać zastosowane w wykonywanym daniu, były odgórnie podyktowane przez organizatorów. Kucharze chcący wziąć udział w kulinarnych zmaganiach, wysyłając zgłoszenie przedstawiali swoją własną recepturę, propozycję podania potrawy oraz zdjęcie samego dania. Aplikujący, których potrawa zyskała najwyższą notę jurorów, przechodzili do następnego etapu. Członkowie z Jury wyłonili sześciu najlepszych kandydatów, którzy mogli zawalczyć o tytuł Kucharza Wielkopolski. Podczas konkursu, należało odtworzyć w taki sam sposób zaprezentowane wcześniej danie, równocześnie dbając o inne aspekty - takie jak zachowanie czystości na stanowisku czy segregowanie śmieci. Na wykonanie zadania kucharze mieli półtorej godziny.
Pan Paweł Kubera – doświadczony kucharz oraz uczestnik wielu Konkursów kulinarnych
Jak sam przyznaje, gotuje już od ponad dwudziestu lat. Przygodę z profesjonalnym gotowaniem zaczynał w dwóch poznańskich restauracjach – „Adria” i „Kresowa”. Później przeszedł do „Bażanciarni” prowadzonej przez Panią Magdę Gessler.
W 2007r. Pan Paweł wyjechał do Lyon we Francji, gdzie szlifował swoje umiejętności podczas szkolenia w Instytucie Poul Bocuse. Po powrocie do Poznania, pracował
w „Mielżyński Wine Bar” oraz „Restauracji Figa”. W 2010 roku objął stanowisko Szefa kuchni w Hotelu Zieliński. W tym okresie podjął decyzję o udziale w swoich pierwszych konkursach kulinarnych.
Wieloletnie doświadczenie oraz determinacja zaprowadziły Pana Pawła kilkukrotnie na podium: Paweł Kubera zajął drugie miejsce w Primerba Cup 2011 oraz dwukrotnie wygrał konkurs na Festiwalu Kuchni Greckiej (2013 i 2015), obronił także tytuł w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów we Wrocławiu (2015 i 2016). Kilka razy stanął również na podium Kulinarnego Pucharu Polski, którego uczestnikiem będzie również we wrześniu tego roku. Swoje marzenie spełnił w 2022 roku, zdobywając pierwsze miejsce na szczeblu wielkopolskim, tym samym zyskując możliwość ponownego uczestnictwa w Kulinarnym Pucharze Polski – konkursie dedykowanym zwycięzcom konkursów nominowanych (w tym roku 10). Każdy kucharz, który został laureatem któregoś z tych konkursów, został zaproszony do konkursu ogólnopolskiego -Kulinarnego Mistrza Polski poznamy jesienią 2022 roku.
Pan Paweł Kubera jest zdania, iż w konkursach nie chodzi o rywalizację, a o szlifowanie swoich umiejętności. Wspomina o codziennej pracy i zmaganiach konkursowych:
„Z nikim tam nie walczyłem. Skupiłem się przede wszystkim na sobie, żeby planowo i w stu procentach wykonać danie, które wytrenowałem na kuchni w «Podaniu»”– mówi Paweł Kubera.
Powołując się na słowa Rafała Jelewskiego, dodaje:
„Konkurs wygrywa się pracą u siebie, w restauracji”.
Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dniach 26-27 września 2022 roku.
Będziemy trzymali kciuki za kolejną wygraną Pana Kubery.